Η θεραπεία της ακμής εξατομικεύεται και καθορίζεται από τις κλινικές της εκδηλώσεις και τη βαρύτητά της.
Διακρίνουμε τις ακόλουθες θεραπείες:
- Τοπική : αντιβιοτικά (κλιδαμυκίνη,ερυθρομυκίνη), αντιφλεγμονώδη (αζελαϊκό οξύ, υπεροξείδιο του βενζοϋλίου,ανταπαλένη) , ρετινοειδή (τρετινοΐνη, ισοτρετινοΐνη)σκευάσματα και συνδυασμούς αυτών. Σημαντική είναι η χρήση καθαριστικών προϊόντων και δερμοκαλλυντικών ανεξαρτήτως της μορφής της ακμής.
- Συστηματική: αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες,μινοκυκλίνη),
αντισυλληπτικά , ισοτρετινοΐνη - Ειδικές θεραπείες: πρόκειται για θεραπείες που γίνονται στο χώρο του ιατρείου.
Οι ειδικές θεραπείες που γίνονται στο ιατρείο, δεν υποκαθιστούν την περιποίηση του ακνεϊκού δέρματος στο σπίτι παρά συμπληρώνουν τη θεραπεία, την καθιστούν πιο αποτελεσματική και επισπεύδουν τα αποτελέσματα της.
Στο δερματολογικό ιατρείο γίνεται:
- Βαθύς καθαρισμός
Γίνεται διάνοιξη των φαγεσώρων και εξαγωγή του σμήγματος αλλά και αποσυμφόρηση φλεγμονωδών βλαβών. Απαραίτητη η αντισηψία του δέρματος και η χρήση άσηπτων τεχνικών για πρόληψη επιμολύνσεων. Χρησιμοποιούνται αντισηπτικά διαλύματα, αποστειρωμένα εργαλεία (φαγεσωροεξαγωγείς),υψίσυχνο ρεύμα, καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις μάσκες. Είναι ασφαλής για όλες τις ηλικίες, ακόμα και σε παιδιά.
Τα peelings εφαρμόζονται τόσο στην ενεργό ακμή όσο και στις ουλές που παραμένουν μετά την αποδρομή της. Οι κυριότεροι απολεπιστικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται είναι το τριχλωροξικό οξύ, τα α-υδροξυοξέα, το πυροσταφυλικό οξύ και η φαινόλη.
Τα επιφανειακά peelings ενδείκνυνται κυρίως για τη φαγεσωρική και τη βλατιδοφλυκταινώδη ενεργό μορφή, ενώ όλοι οι τύποι χημικών peelings μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και σαν πρώτης γραμμής θεραπεία στις ουλές, με αποτελέσματα συγκρίσιμα ακόμα και με αυτά των fractional lasers(πχ.peeling φαινόλης)
- φωτοθεραπεία
Είναι σύγχρονη και ασφαλής θεραπεία για την ακμή που αποτελεί λύση για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πάρουν φαρμακευτική θεραπεία. Χρησιμοποιείται επί σειρά ετών στην ιατρική και είναι κλινικά αποδεδειγμένη και αποτελεσματική τεχνολογία.
Ο τρόπος δράσης είναι απλός: το p.acnes (προπιονοβακτηριδίο της ακμής) που είναι υπεύθυνο για τις φλεγμονώδεις βλάβες της ακμής παράγει τις πορφυρίνες που είναι χημικές ουσίες ευαίσθητες στο μπλε φως. Όταν διεγείρονται από το μπλε φως οι πορφυρίνες εξουδετερώνουν το p.acnes και υποχωρεί η φλεγμονή και τα σπυράκια εξαφανίζονται.
Στη θεραπεία της ακμής χρησιμοποιείται το μπλε και το κόκκινο φως που ασκούν αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Το μπλε φως καταστρέφει προσωρινά το p.acnes και είναι αποτελεσματικό στις φλεγμονώδεις βλάβες ενώ το κόκκινο φως έχει μικρότερη δραστικότητα αλλά διεισδύει βαθύτερα. Ο συνδυασμός μπλε/κόκκινου φωτός ασκεί δράση ακόμα και στους φαγέσωρες.
Η δράση του φωτός ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την χρήση φωτοευαισθητοποιητή που αθροίζεται εκλεκτικά στο όργανο-στόχο της ακμής, τον τριχοσμηγματογόνο θύλακα (φωτοδυναμική θεραπεία).
Η φωτοθεραπεία είναι ανώδυνη, μη επεμβατική και δεν προκαλεί κανέναν ερεθισμό στο δέρμα . Απαιτεί κάποιο αριθμό συνεδριών, ανάλογα με τη μορφή της ακμής στην οποία εφαρμόζεται. Είναι ασφαλής και απαιτεί μόνο χρήση ειδικών γυαλιών προστασίας.