Θεραπεία ακμής, ουλών ακμής

Free from acne

Η θεραπεία της ακμής εξατομικεύεται και καθορίζεται από τις κλινικές της εκδηλώσεις και τη βαρύτητά της.

Διακρίνουμε τις ακόλουθες θεραπείες:

  • Τοπική : αντιβιοτικά (κλιδαμυκίνη,ερυθρομυκίνη), αντιφλεγμονώδη (αζελαϊκό οξύ, υπεροξείδιο του βενζοϋλίου,ανταπαλένη) , ρετινοειδή (τρετινοΐνη, ισοτρετινοΐνη)σκευάσματα και συνδυασμούς αυτών. Σημαντική είναι η χρήση καθαριστικών προϊόντων και δερμοκαλλυντικών ανεξαρτήτως της μορφής της ακμής.
  • Συστηματική: αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες,μινοκυκλίνη),
    αντισυλληπτικά , ισοτρετινοΐνη
  • Ειδικές θεραπείες: πρόκειται για θεραπείες που γίνονται στο χώρο του ιατρείου.

Οι ειδικές θεραπείες που γίνονται στο ιατρείο, δεν υποκαθιστούν την περιποίηση του ακνεϊκού δέρματος στο σπίτι παρά  συμπληρώνουν τη θεραπεία, την καθιστούν πιο αποτελεσματική και επισπεύδουν τα αποτελέσματα της.

Στο δερματολογικό ιατρείο γίνεται:

  • Βαθύς καθαρισμός

Γίνεται διάνοιξη των φαγεσώρων και εξαγωγή του σμήγματος αλλά και αποσυμφόρηση φλεγμονωδών βλαβών. Απαραίτητη η αντισηψία του δέρματος και η χρήση άσηπτων τεχνικών για πρόληψη επιμολύνσεων. Χρησιμοποιούνται  αντισηπτικά διαλύματα, αποστειρωμένα εργαλεία (φαγεσωροεξαγωγείς),υψίσυχνο ρεύμα, καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις μάσκες. Είναι ασφαλής για όλες τις ηλικίες, ακόμα και σε παιδιά.

Τα peelings εφαρμόζονται τόσο στην ενεργό ακμή όσο και στις ουλές που παραμένουν μετά την αποδρομή της. Οι κυριότεροι απολεπιστικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται είναι το τριχλωροξικό οξύ, τα α-υδροξυοξέα, το πυροσταφυλικό οξύ και η φαινόλη.

Τα επιφανειακά peelings ενδείκνυνται κυρίως για τη φαγεσωρική και τη βλατιδοφλυκταινώδη ενεργό μορφή, ενώ όλοι οι τύποι χημικών peelings μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και σαν πρώτης γραμμής θεραπεία στις ουλές, με αποτελέσματα συγκρίσιμα ακόμα και με αυτά των fractional lasers(πχ.peeling φαινόλης)

 

  • φωτοθεραπεία

Είναι σύγχρονη και ασφαλής θεραπεία για την ακμή που αποτελεί λύση για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πάρουν φαρμακευτική θεραπεία. Χρησιμοποιείται επί σειρά ετών στην ιατρική και είναι κλινικά αποδεδειγμένη και αποτελεσματική τεχνολογία.

Ο τρόπος δράσης είναι απλός: το p.acnes (προπιονοβακτηριδίο της ακμής) που είναι υπεύθυνο για τις φλεγμονώδεις βλάβες της ακμής παράγει τις πορφυρίνες που είναι χημικές ουσίες ευαίσθητες στο μπλε φως. Όταν διεγείρονται από το μπλε φως οι πορφυρίνες εξουδετερώνουν το p.acnes και υποχωρεί η φλεγμονή και τα σπυράκια εξαφανίζονται.

Στη θεραπεία της ακμής χρησιμοποιείται το μπλε και το κόκκινο φως που ασκούν αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Το μπλε φως καταστρέφει προσωρινά το p.acnes και είναι αποτελεσματικό στις φλεγμονώδεις βλάβες ενώ το κόκκινο φως έχει μικρότερη δραστικότητα αλλά διεισδύει βαθύτερα. Ο συνδυασμός μπλε/κόκκινου φωτός ασκεί δράση ακόμα και στους φαγέσωρες.

Η δράση του φωτός ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την χρήση φωτοευαισθητοποιητή που αθροίζεται εκλεκτικά στο όργανο-στόχο της ακμής, τον τριχοσμηγματογόνο θύλακα (φωτοδυναμική θεραπεία).

Η φωτοθεραπεία είναι ανώδυνη, μη επεμβατική και δεν προκαλεί κανέναν ερεθισμό στο δέρμα . Απαιτεί κάποιο αριθμό συνεδριών, ανάλογα με τη μορφή της ακμής στην οποία εφαρμόζεται.  Είναι ασφαλής και απαιτεί μόνο χρήση ειδικών γυαλιών προστασίας.

Free from scars

Οι ουλές ακμής είναι σπάνια υπερτροφικές και συνήθως ατροφικές και διακρίνονται σε:

  • Ice picks (οξυγώνιες ή δίκην παγοκόφτη)
  • Boxcar (κυβοειδείς)
  • Rolling ( κυματοειδείς)

 

Οι θεραπείες στοχεύουν στην αποκόλληση της ίνωσης που έλκει το δέρμα προς τα κάτω , στην ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης και την ανάπλαση του δέρματος.

Για την αντιμετώπιση των ουλών ακμής, στο δερματολογικό ιατρείο γίνονται:

Σε επιφανειακές ουλές χρησιμοποιούνται ελαφρά peelings με σαλικυλικό, γλυκολικό, μανδελικό, διάλυμα Jessner LHA και γαλακτικό οξύ. Μεσαίου βάθους peelings με πυροσταφυλικό οξύ, TCA, καθώς και συνδυασμοί ,όπως γλυκολικό και TCA ή διάλυμα Jessner και TCA είναι καλές επιλογές για τις ουλές αυτές.Ιδανική επιλογή αποτελεί ο συνδυασμός σαλικυλικού οξέος και TCA.

Σε βαθιές ουλές βαθιά peelings φαινόλης ή υψηλών συγκεντρώσεων  TCA.

Τα  χημικά peelings μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και σαν πρώτης γραμμής θεραπεία στις ουλές, μόνα τους ή συνδυαστικά με άλλες μεθόδους, όπως microneedling με αποτελέσματα συγκρίσιμα ακόμα και με αυτά των fractional lasers.

Η θεραπεία των ατροφικών ουλών ακμής έιναι μια συχνή και ευρέως μελετημένη ένδειξη για microneedling.Είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία των ουλών ακόμα και μόνο του ,ενώ τα αποτελέσματα ενισχύονται με το συνδυασμό του με peeling γλυκολικού οξέως, 15% τριχλωροξυκό οξύ, PRP, βιταμίνης C .Είναι ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για όλους τους τύπους δέρματος με ελάχιστο κίνδυνο υπερμελάγχρωσης.

Η τεχνολογία αυτή διασπά τον ουλώδη ιστό, ενεργοποιεί την ανάπλαση της επιδερμίδας, αναγεννώντας το κολλαγόνο και θέτοντας σε λειτουργία την παραγωγή ινοβλαστών, με αποτέλεσμα την αναδιαμόρφωση των ιστών.

Στο δερματολογικό μας ιατρείο χρησιμοποιείται το Venus Viva που χρησιμοποιεί την επαναστατική τεχνολογία της Νάνο-Κλασματικής Ραδιοσυχνότητας (Ρ/Σ)™ (NanoFractional RadioFrequency) και της μοναδικής τεχνολογίας SmartScan™. η οποία προσφέρει ανώτερα αποτελέσματα μέσω της επιλεκτικής  παραγωγής θερμότητας στην επιδερμίδα, ελαχιστοποιώντας την πιθανή αίσθηση δυσφορίας του ασθενή και αυξάνοντας την ικανοποίησή του.

Στο δερματολογικό μας ιατρείο οι ουλές αντιμετωπίζονται με εξατομικευμένη προσέγγιση και τις πιο σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.

 

<p>

</p>
<h2>Θέλετε να κλείσετε το ραντεβού σας;</h2>
<p>

Καλέστε μας <b> 210 8217561</b> ή κλείστε το ραντεβού σας ηλεκτρονικά

</p>