Ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία ή ανδρογεννητική αλωπεκία

⇒ Τί είναι ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία;

Είναι η συνηθέστερος τύπος τριχόπτωσης που επηρεάζει και τα δύο φύλλα.

Με την ηλικία η συχνότητα και η βαρύτητα αυξάνεται. Έτσι ενώ το 38%των γυναικών και το 50% των ανδρών θα εμφανίσουν έως τα 40 τους έτη ανδρογεννητική αλωπεκία στην ηλικία των 70 αυτό αφορά πάνω από το 42% των γυναικών και το 80% των αντρών.

Πρώιμα σημεία ανδρογεννητικής αλωπεκίας μπορεί να εμφανιστούν από την εφηβεία.

Στις γυναίκες συνδέεται συχνά με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ενώ και μετά την εμμηνόπαυση αυξάνεται σημαντικά η επίπτωσή της.

 

Πού οφείλεται;

Οφείλεται στην επίδραση των ανδρογόνων σε γενετικά προδιατεθειμένους θυλάκους, δηλαδή η κληρονομικότητα επηρεάζει την ευαισθησία ορισμένων τριχικών θυλάκων στις ανδρικές ορμόνες(ανδρογόνα). Έχει επιβεβαιωθεί ο σημαντικός ρόλος που παίζουν η διυδροτεστοστερόνη και τα ένζυμα 5α-αναγωγάση -Ι και ΙΙ στην αιτιοπαθογένεια της ανδρογεννητικής αλωπεκίας όπως και μικροφλεγμονές που δημιουργούνται περιφερικά και μέσα στον τριχικό θυλακα που συντηρούν και επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Προκαλείται η έντονη συρρίκνωση των θυλάκων του τριχωτού της κεφαλής που οδηγεί στη μείωση της διάρκειας του κύκλου ανάπτυξης των τριχών.

Οι τρίχες γίνονται πιο λεπτές και κοντές ώσπου σταματά εντελώς η τριχοφυΐα.

 

? Πού εντοπίζεται;

Στους άντρες η αραίωση εντοπίζεται κυρίως στην εμπρόσθια-κροταφική περιοχή της κεφαλής με επέκταση προς τα πίσω και την κορυφή, ενώ στις γυναίκες είναι πιο διάχυτη και λιγότερο εντοπισμένη αλλά καταλαμβάνει κυρίως το πρόσθιο τμήμα του κεφαλιού.

 

? Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο δερματολόγος  είναι ο μόνος ειδικός να βάλει τη διάγνωση βάσει του ιστορικού ,της κλινικής εξέταση και ειδικών διαγνωστικών τεχνικών (τριχοσκόπηση, τριχοριζόγραμμα) .

Είναι σημαντικό να διαγνωσθούν επίσης τυχόν άλλα αίτια τριχόπτωσης, τα οποία μπορεί να μιμούνται την ανδρογεννητική αλωπεκία ή  συνυπάρχουν με αυτή και τα οποία πρέπει να επιλυθούν.

 

? Γιατί να μην χρησιμοποιήσω βιταμίνες ή σαμπουάν για την τριχόπτωση από το φαρμακείο;

Συχνά οι ασθενείς στα πρώτα σημάδια αραίωσης λαμβάνουν μόνοι τους καλλυντικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ανδρογεννητικής αλωπεκίας, τα οποία δεν μπορούν να δώσουν αποτελεσματική λύση. Έτσι, έχοντας σπαταλήσει χρόνο και χρήμα εγκαταλείπουν την προσπάθεια και η κατάσταση συνεχίζει την εξέλιξη της προκαλώντας μόνιμη και μη αναστρέψιμη από ένα σημείο και μετά αραίωση μαλλιών, επηρεάζοντας σημαντικά την ψυχολογία τους.

Μια επίσκεψη στο δερματολόγο σου και η έγκαιρη έναρξη της σωστής θεραπείας μπορεί να εμποδίσει ή σίγουρα θα καθυστερήσει τη σοβαρή εξέλιξη της ανδρογεννητικής αλωπεκίας.

 

♦ Ποιες θεραπείες υπάρχουν;

  • Τοπική θεραπεία (μινοξιδίλη μόνη ή σε συνδυασμό με τρετινοΐνη, κορτικοειδη κ.α.)
  • Συστηματική θεραπεία (φιναστερίδη, αντιανδρογόνα)
  • Μεσοθεραπεία τριχωτού ετερόλογη ή αυτόλογη(PRP)
  • Χειρουργική θεραπεία (μεταμόσχευση τριχών )
  • ‘Άλλες θεραπείες ( saw palmetto, β- sitosterol, polysorbate 60,κορτικοστεροειδή, λατανοπρόστη, βλαστοκύτταρα, low level red light therapy κ.α.)

 

√ Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία;

Στόχος της θεραπείας στα πρώιμα στάδια είναι να σταματήσει η περαιτέρω απώλεια, να αναστραφεί η σμίκρυνση των θυλάκων και να ενεργοποιηθεί η επανέκφυση των τριχών.

Η θεραπεία θα πρέπει να χορηγείται για διάστημα πολλών μηνών με τακτική κλινική παρακολούθηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας από τον δερματολόγο. Η βελτίωση μπορεί να γίνει αντιληπτή από τους πρώτους 2-3 μήνες όμως πρέπει να συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι να αποδώσει πλήρως.

Η διακοπή της θεραπείας  θα επαναφέρει μετά από μερικούς μήνες τα μαλλιά στην πυκνότητα που θα είχαν αν δεν είχε γίνει η θεραπεία.

Η θεραπεία μπορεί να είναι τοπική ,συστηματική ή συνδυασμοί αυτών.

Σημαντικό είναι ταυτόχρονα

  • Να ακολουθείτε σωστή διατροφή
  • Να αποφεύγετε φάρμακα που προκαλούν απώλεια τριχών
  • Να αποφεύγετε επιθετικές τεχνικές περιποίησης των μαλλιών που προκαλούν βλάβη σε αυτά (πρέσες, περμανάντ,extension κλπ.)
  • Να θεραπεύετε τυχόν συνυπάρχοντα προβλήματα του δέρματος στο τριχωτό (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ψωρίαση, θυλακίτιδα )

Πρέπει να γίνει κατανοητό εξ αρχής ότι κανένα φάρμακο δεν θα αναπληρώσει όλα τα χαμένα μαλλιά γι΄αυτό και είναι σημαντική η έγκαιρη αντιμετώπιση.

Για την επιτυχία της θεραπείας που έλαβες, είναι σημαντικό:

    • Να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες και υπομονή, γιατί χρειάζεται χρόνος για να αναπτυχθούν οι νέες τρίχες.
    • Να είσαι συνεπής στη δοσολογία και τον τρόπο χρήσης της θεραπείας αν θες να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα.
    • Να διατηρείς τακτική επαφή με τον δερματολόγο σου, ο οποίος έχει τη γνώση και την εμπειρία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σου, να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, να την τροποποιήσει όποτε χρειάζεται, να την προσαρμόσει στον τρόπο ζωής σου και να σε καθοδηγεί όποτε το έχεις ανάγκη και καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας .

 

Θέλετε να κλείσετε το ραντεβού σας;

Καλέστε μας 210 8217561 ή κλείστε το ραντεβού σας ηλεκτρονικά