Η ατοπική δερματίτιδα (ΑΔ) είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα, φλεγμονώδης και έντονα κνησμώδης δερματοπάθεια. Αποτελεί τη συχνότερη δερματοπάθεια στα παιδιά (5-25%) αλλά η επίπτωση της αυξάνεται και στους ενήλικες.
Είναι μια πολυσύνθετη γενετική ασθένεια καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η αλληλεπίδραση γονιδίων μεταξύ τους αλλά και η αλληλεπίδραση γενετικών με περιβαλλοντικούς παράγοντες καθορίζουν τις κλινικές εκδηλώσεις της ΑΔ και τη βαρύτητά τους. Περισσότερα από 80 γονίδια συνδέονται με την ΑΔ. Οι γενετικοί παράγοντες προκαλούν διαταραχές του δερματικού φραγμού και της έμφυτης και επίκτητης ανοσίας οπότε η επίδραση εξωτερικών παραγόντων, ερεθιστικών και αλλεργιογόνων πυροδοτούν εξάρσεις της νόσου.
Διακρίνουμε 3 κλινικούς τύπους:
Τα κύρια σημεία της θεραπείας, είναι:
Τα ενυδατικά είναι βασική θεραπεία στις ήπιες μορφές και συνοδευτική στις χρόνιες καταστάσεις και στοχεύουν στην βελτίωση του δερματικού φραγμού και την ανακούφιση από τον κνησμό, ενώ η συστηματική χρήση τους μειώνει την χρήση φαρμακευτικών κρεμών.
Τα καθαριστικά με pH 5.0-5.5 δεν περιέχουν αλλεργιογόνα , δεν είναι αντισηπτικά δεν χρησιμοποιούνται με σφουγγάρια ή τριβή ενώ το μπάνιο γίνεται σε θερμοκρασία νερού 27-30οC και ακολουθεί ταμποναριστό σκούπισμα και εφαρμογή μαλακτικής κρέμας.
Λόγω μειωμένης αντίστασης στους ερεθιστικούς παράγοντες τα ατοπικά δέρματα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ερεθιστικής ή αλλεργικής δερματίτιδας γι’αυτό και πρέπει να τους αποφεύγουν. Ως ερεθιστικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί τα σαπούνια, καθαριστικά, αντισηπτικά, τα αρώματα, το νερό, τα μάλλινα ή συνθετικά ρούχα, ο καπνός του τσιγάρου, οι ρύποι της ατμόσφαιρας, η ζέστη λόγω της ερεθιστικής εφίδρωσης που προκαλεί καθώς και η υψηλή υγρασία για τον ίδιο λόγο.
Υπάρχει μια πληθώρα πρακτικών συμβουλών για την καθημερινή φροντίδα των ατόμων με ατοπικά δέρματα. Ενδεικτικά, αναφέρονται:
Η φαρμακευτική αγωγή συστήνεται από τον θεράποντα δερματολόγο και μπορεί να είναι τοπική ή/και συστηματική.
Η ανάγκη αντιμετώπισης του ατοπικού εκζέματος είναι αναγκαία και επιτακτική καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η επίμονη ατοπική φλεγμονή στο δέρμα αυξάνει την πιθανότητα ατοπίας σε άλλα όργανα και συστήματα άρα μόνο η θεραπεία της νόσου στο δέρμα μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή.
Ο δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός που μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει την ατοπική δερματίτιδα σε όποια ηλικία και αν αυτή εμφανίζεται .
Καλέστε μας 210 8217561 ή κλείστε το ραντεβού σας ηλεκτρονικά