Τριχόπτωση – Αλωπεκία

Οι τρίχες βρίσκονται σχεδόν σε όλο μας το σώμα. Είναι νήματα κερατίνης που μεγαλώνουν μέσα σε τριχικούς θύλακες που βρίσκονται μέσα στο δέρμα. Το ορατό τμήμα μιας τρίχας λέγεται στέλεχος ενώ το τμήμα που βρίσκεται μέσα στο θύλακα είναι η ρίζα.

Κάθε άνθρωπος έχει σε όλο το σώμα περίπου 5.000.000 τρίχες από τις οποίες γύρω στις 100.000(80.000-120.000) τρίχες βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής και από τις οποίες καθημερινά χάνει 50-100 τρίχες. Αυτό είναι φυσιολογικό από τη στιγμή που οι τρίχες ακολουθούν ένα κύκλο ζωής που περιλαμβάνει 3 φάσεις ανάπτυξης και ανανεώνονται. Αναλυτικά, διακρίνουμε :

  1. Την αναγενή φάση (διαρκεί 2-6 χρόνια) και είναι η φάση της πλήρους ανάπτυξης κατά την οποία η τρίχα μεγαλώνει κατά 0,4χιλιοστά κάθε μέρα,δηλ.1,2 εκ. το μήνα και μπορεί να φτάσει 25-100εκ.μήκος μέχρι την ολοκλήρωσή της. Κατά τον κύκλο ζωής της τρίχας 80-85% των τριχών βρίσκονται στην αναγενή φάση.
  2. Την καταγενή φάση (διαρκεί 1-2 εβδομάδες) και είναι η φάση μετάβασης στο τέλος της ζωής της κατά την οποία σταματά η ανάπτυξη της .Στη φάση αυτή βρίσκεται το 1-3% των τριχών
  3. Την τελογενή φάση (διαρκεί 1-3 μήνες)και είναι η φάση ανάπαυσης πριν την τελική πτώση και αφορά το 10-15% των τριχών .

Μετά την ολοκλήρωση των 3 φάσεων ο κύκλος ανάπτυξης ξεκινά πάλι από την αρχή .Η κάθε τρίχα βρίσκεται σε διαφορετική φάση γι’αυτό και δεν πέφτουν όλες μαζί. Όταν υπάρχουν όμως καταστάσεις  που εμποδίζουν τη τροφοδοσία των τριχών με απαραίτητες θρεπτικές ουσίες ή διακόπτουν απότομα την ανάπτυξη τους αντιδρώντας πχ στο stress ή σε ορμονικές ή άλλες διαταραχές τότε διαταράσσεται ο φυσιολογικός κύκλος ζωής των τριχών και μπορεί να έχουμε μαζική απώλεια τριχών.

Τριχόπτωση ή αλωπεκία ονομάζεται η αυξημένη απώλεια τριχών, περισσοτέρων από 100-150 τριχών την ημέρα, που χάνονται πρώιμα χωρίς να αντικατασταθούν. Όταν ο ρυθμός πτώσης δεν είναι ανάλογος με τον ρυθμό ανάπτυξης, ανεξάρτητα από την αιτία, αρχίζει η κλινικά ορατή αραίωση στα μαλλιά μιας γυναίκας ή ενός άντρα.

Η αλωπεκία αποτελεί το 25% των δερματολογικών παθήσεων και δημιουργεί πολλές φορές έντονο ψυχολογικό πρόβλημα στους πάσχοντες.

Υπάρχουν εποχές που αντιλαμβανόμαστε πιο έντονα την απώλεια των τριχών, όπως στις αρχές του φθινοπώρου ή της άνοιξης, ενώ η ανάπτυξη των μαλλιών είναι μεγαλύτερη στο τέλος της άνοιξης και την αρχή του καλοκαιριού.

Εκτός από την αναμενόμενη εποχική απώλεια τριχών υπάρχουν και παθολογικές μορφές τριχόπτωσης.

Ποια τα είδη της τριχόπτωσης;

Διαχωρίζουμε την τριχόπτωση σε ουλωτική και μη ουλωτική.

Η ουλωτική αλωπεκία αφορά μόνιμη απώλεια τριχών και  προκαλείται από δισκοειδή  ερυθηματώδη λύκο, θυλακικό λειχήνα, πρόσθια ινωτική αλωπεκία, αποψιλωτική θυλακίτιδα τριχωτού κ.α.

Η ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία και η γυροειδής αλωπεκία είναι μορφές μη ουλωτικής αλωπεκίας, κατά την οποία η απώλεια των τριχών είναι προσωρινή και υπάρχει δυνατότητα επανέκφυσης νέων τριχών.

Ποια τα αίτια της τριχόπτωσης;

Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε μια πληθώρα παθολογικών και άλλων καταστάσεων,όπως είναι ενδοκρινολογικές,αιματολογικές,γαστρεντερικές διαταραχές,νόσοι συνδεκτικού ιστού,φλεγμονώδεις καταστάσεις,διαβήτης,νεοπλασματα,μεταστάσεις,ψυχιατρικές διαταραχές,κακή διατροφή και φαρμακευτικά αίτια.

Τα πιο κοινά αίτια είναι:

  • Κληρονομικότητα(ανδρογεννητική αλωπεκία) -90% των περιπτώσεων ιδίως στους άντρες
  • Παθήσεις θυρεοειδούς
  • Αναιμία
  • Ορμονικές διαταραχές ( κύηση,λοχεία, εμμηνόπαυση, αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης κλπ)
  • Μη σωστή διατροφή ή προβλήματα απορρόφησης θρεπτικών ουσιών(έλλειψη σιδήρου, βιοτίνης, ψευδαργύρου, πρωτεινών),στερητικές δίαιτες
  • Stress
  • Λοιμώξεις του οργανισμού
  • Ασθένειες του δέρματος στην περιοχή του τριχωτού
  • Ιατρικές θεραπείες και/ή φάρμακα
  • Επεμβατικές επιθετικές τεχνικές στα μαλλιά που τα καταστρέφουν, όπως: βαφές, περμανάντ, ντεκαπαζ,extension, πρέσες.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

  1. Ιστορικό
  2. Κλινική εξέταση
  3. Εργαστηριακός έλεγχος (έλεγχος αναιμίας ,βιταμίνων, παθήσεων θυρεοειδούς, ορμονικός έλεγχος)
  4. Τριχοσκόπηση
  5. Τριχοριζόγραμμα
  6. TrichoTest (γενετικό τεστ για την αλωπεκία)

Αν παρατηρήσετε αιφνίδια τμηματική ή διάχυτη απώλεια των τριχών επισκεφτείτε άμεσα τον δερματολόγο σας. Η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική σε κάποιες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια των τριχών.

Θέλετε να κλείσετε το ραντεβού σας;

Καλέστε μας 210 8217561 ή κλείστε το ραντεβού σας ηλεκτρονικά