Χημική απολέπιση – Peeling

Βελτιώστε την όψη της επιδερμίδας σας με peeling

⇒Τί είναι το χημικό peeling

Χημικό peeling ή χημική απολέπιση είναι η διαδικασία εφαρμογής ενός ή περισσοτέρων χημικών παραγόντων στο δέρμα, τα οποία προκαλούν ελεγχόμενο έγκαυμα της επιδερμίδας ή και τμήματος του χορίου, με επακόλουθη αναγέννηση των κατεστραμμένων ιστών χωρίς ουλοποίηση. Στόχος είναι η βελτίωση της υφής του δέρματος, η απομάκρυνση επιφανειακών δερματικών βλαβών και η διέγερση των ινοβλαστών για την παραγωγή κολλαγόνου.

Ανάλογα με το βάθος διείσδυσης του χημικού παράγοντα και το τραύμα που προκαλείται ιστολογικά διακρίνουμε το ελαφρύ, το μεσαίου βάθους και το βαθύ χημικό peeling.

 

⇒ Aπό ποια ηλικία και μετά μπορώ να κάνω χημικό peeling;

Όριο ηλικίας υπάρχει μόνο ως προς τις μικρές ηλικίες. Μπορεί  να εφαρμοστεί από την ηλικία των 15- 16 ετών σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη από από μια βαθιά ανανέωση προσώπου και δεν ανήκουν στις κατηγορίες αντένδειξης.

? Μπορούν όλοι να κάνουν χημικό  PEELING ή αντενδείκνυται για κάποιες ασθένειες;

Το peeling δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:

 • Σε εγκυμοσύνη και θηλασμό
 • Σε ανοσοανεπάρκεια
 • Σε λαμβάνοντες φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθητοποίηση (αντιδιαβητικά, αντιυπερτασικά, αντιψυχωτικά, ορισμένα αναλγητικά)
 • Σε ασθενείς που έχουν χρησιμοποιήσει μέσα στους τελευταίους 6 μήνες ισοτρετινοΐνη ως θεραπεία για την ακμή
 • Σε πολύ ηλιοεκτεθειμένη επιδερμίδα η οποία έχει υποστεί μεγάλη λέπτυνση (ατροφία)
 • Ασθενείς με απλό έρπητα σε έξαρση (σε ιστορικό υποτροπιάζοντος έρπη δίνεται προφυλακτική αντιική θεραπεία
 • Ασθενείς με ιστορικό αλλεργίας στις ουσίες του χημικού peeling.
 • Σε ασθενείς με ιστορικό χηλοειδών ή υπερτροφικών ουλών
 • Σε ασθενείς που παρουσιάζουν μυρμηκιές ή άλλη λοίμωξη στο πρόσωπο τους
 • Σε ασθενείς με πρόσφατη πλαστική επέμβαση σε πρόσωπο και βλέφαρα.
 • Σε ασθενείς μετά από ακτινοθεραπεία προσώπου και τραχήλου .
 • Σε ασθενείς με συναισθηματική αστάθεια, ψυχιατρικά προβλήματα και μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τη διαδικασία.

 

√ Τί πρέπει να κάνω πριν την εφαρμογή;

Όταν κάνουμε ελαφρά χημικά peelings καθαρά για κοσμετολογικούς λόγους ανανέωσης της επιδερμίδας δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία πριν από τον ασθενή.

Σε περιπτώσεις που ο δερματολόγος εφαρμόζει θεραπευτικό peeling για αντιμετώπιση δυσχρωμιών ή ακμής ή αντιγήρανσης τότε 4-6 εβδομάδες πριν την εφαρμογή του peeling έχει προηγηθεί τοπική φαρμακευτική αγωγή που εφαρμόζει ο ασθενής στο σπίτι. Έτσι το δέρμα προετοιμάζεται θεραπευτικά ώστε το peeling να έχει ακόμα μεγαλύτερο αποτέλεσμα και καλύτερη επούλωση. Σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για το λόγο αυτό είναι τα ρετινοειδή (τρετινοΐνη, υδροξυοξέα) και οι  λευκαντικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται πριν και μετά τα χημικά peeling για την μείωση του κινδύνου μεταφλεγμονώδους μελάγχρωσης ,ενώ απαραίτητη είναι και η αντηλιακή προστασία.

Η προετοιμασία διακόπτεται 1 εβδομάδα πριν την εφαρμογή ενώ σταματά και η εφαρμογή θεραπειών ή προϊόντων που μπορεί να αυξήσουν τον ερεθισμό του δέρματος από τα οξέα που θα χρησιμοποιηθούν. Ανάμεσα σε αυτά που θα πρέπει να αποφεύγονται πριν την εφαρμογή είναι οι βαφές μαλλιών, η περμανάντ, η ηλεκτρόλυση και άλλα αποτριχωτικά μέσα για αφαίρεση τριχοφυΐας στο πρόσωπο, άλλα peelings ή απόξεση του δέρματος, τοπικά σκευάσματα για τη θεραπεία της ακμής, η έντονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (ηλιοθεραπεία) και τα solarium.

 

◊ Ποιές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στο δέρμα από το χημικό peeling και τι πρέπει να προσέξω;

Η ανάγκη αντιμετώπισης του ατοπικού εκζέματος είναι αναγκαία  και επιτακτική καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η επίμονη ατοπική φλεγμονή στο δέρμα αυξάνει την

Τα χημικά peeling μπορεί να έχουν άμεσες και επιβραδυνόμενες αντιδρασεις.

 • Οι άμεσες εμφανίζονται μέσα σε λεπτά ή ώρες ως αίσθημα καύσου,ερύθημα,οίδημα και δερματιτιδα.
 • Οι επιβραδυνόμενες περιλαμβανουν, φλεγμονή του δέρματος, εφελκιδοποίηση, απολέπιση, ουλοποίηση, διαταραχές της μελάγχρωσης, και έξαρση του επιχείλιου έρπη και πρέπει να αντιμετωπίζονται επιθετικά και άμεσα για την αποφυγή μεταφλεγμονώδους μελάγχρωσης, ιδίως σε άτομα με σκούρο φωτότυπο.

Βέβαια η εξέλιξη μετά την εφαρμογή και οι χρόνοι αποθεραπείας εξαρτώνται από το βάθος του πίλινγκ.

 • Στα επιφανειακά peelings συνήθως εμφανίζεται μια ήπια ερυθρότητα και πιθανόν, απαλή απολέπιση μέσα στις επόμενες 3-7 ημέρες (η απολέπιση αυτή μπορεί να μην είναι καν εμφανής στα πολύ ανθεκτικά δέρματα). Η πιο έντονη ερυθρότητα που παρατηρείται μετά το τέλος της διαδικασίας εξαφανίζεται σε περίπου δύο ώρες και παραμένει μόνο μια πολύ ήπια ερυθρότητα. Μερικοί ασθενείς, δεν βιώνουν κάποιο ορατό σημάδι, ως αποτέλεσμα της θεραπείας που προηγήθηκε, όμως το όφελος της απολέπισης υπάρχει.
 • Στα μέσου βάθους και εν τω βάθει peelings μπορεί να προκύψει συχνότερα καφεοειδής κρούστα η οποία σταδιακά αποπίπτει. Η ταχύτητα επούλωσης είναι ποιοτικό στοιχείο του δέρματος αλλά εξαρτάται και από την ηλικία (γηραιότερα δέρματα τείνουν να επουλώνονται λιγότερο γρήγορα). Συνήθως το δέρμα επουλώνεται σε 7-10 ημέρες.
 • Τα βαθιά χημικά peeling είναι πολύ επεμβατικά προκαλούν χημικό έγκαυμα και απαιτούν μεγάλους χρόνους αποθεραπείας (15-30 μέρες). Επίσης απαιτούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή μετεπεμβατικά για προφύλαξη επιμολύνσεων με αντιβιοτικά και ενιοτε συστηματικά κορτικοστεροειδη.

Στα μεσαία peelings ή βαθιά peeling οι οδηγίες μετά τη θεραπεία είναι περισσότερες και ο ασθενής θα πρέπει να προσέξει περισσότερα πράγματα και έχει και κάποιους περιορισμούς.

 • Χρήση ήπιων παυσίπονων, όπως η παρακεταμόλη, εάν χρειαστεί
 • Απλώστε ένα λεπτό στρώμα αντιβιοτικής αλοιφής 2-3 φορές ημερησίως για να μειώσετε τον κίνδυνο της επιμόλυνσης
 • Εάν υποφέρετε από έντονο κνησμό κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας, συνίσταται η λήψη αντιισταμινικών, για την διακοπή των συμπτωμάτων
 • Κοιμηθείτε ανάσκελα με το κεφάλι σας τοποθετημένο επάνω σε μερικά μαξιλάρια, ώστε να μειωθεί το οίδημα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

⊗ Τι θα πρέπει να αποφύγω μετά το χημικό Peeling;

Σε γενικές γραμμές η φροντίδα μετά το peeling περιλαμβάνει την χρήση ήπιων καθαριστικών σαπουνιών και κρύου νερού για το πλύσιμο του προσώπου, την καλή ενυδάτωση του δέρματος  ,τη  χρήση επουλωτικών κρεμών την χρήση αντηλιακών και άλλων μέσων ηλιοπροστασίας έως  την ολοκλήρωση της απολέπισης και την πλήρη επούλωση του δέρματος . Στο διάστημα αυτό για να αποφύγουμε την πιθανότητα σχηματισμού ουλών δεν ξεφλουδίζουμε ,δεν ξύνουμε, δεν τσιμπάμε, δεν γρατζουνίζουμε το δέρμα. Καλό είναι για τις επόμενες ημέρες να αποφεύγεται η έκθεση σε έντονη ζέστη (αερόβια γυμναστική, σεσουάρ για στέγνωμα μαλλιών, να καθόμαστε κοντά σε τζάκι κτλ)

 • όχι το σεσουάρ πολύ κοντά στο πρόσωπο όταν στεγνώνουμε τα μαλλιά
 • όχι πολύ ζεστό νερό στο μπάνιο και ιδιαίτερα στο πρόσωπο να πλενόμαστε με κρύο νερό
 • Μη κάθεστε κοντά σε σόμπες, καλοριφέρ, ούτε πάνω από την κουζίνα όταν μαγειρεύετε. Προσέχετε πολύ τους ατμούς του σίδερου όταν σιδερώνετε
 • Αποφύγετε έντονη σωματική άσκηση για δύο εβδομάδες περίπου , επιτρέποντας έτσι την ομαλή αποθεραπεία
 • Αποφύγετε το έντονο τρίψιμο του προσώπου σας
 • Τουλάχιστον για ένα μήνα μετά το πίλινγκ αποφεύγουμε την αποτρίχωση με ηλεκτρόλυση ή κερί
 • Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη αντηλιακής προστασίας, και αποφύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον 6 εβδομάδες
 • Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως εάν παρατηρήσετε σημάδια μόλυνσης ή χρωματικές αλλαγές

Η ηλιοπροστασία  συστήνεται και για αρκετές εβδομάδες μετά με αντιηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη αντηλιακής προστασίας που θα πρέπει να χρησιμοποιείται όλες τις ώρες της ημέρας για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης μεταφλεγμονώδους μελάγχρωσης.

 

? Ποσο συχνά μπορώ να κάνω απολέπιση με χημικό peeling;

Τα επιφανειακά χημικά πίλινγκ μπορεί να γίνεται κάθε 2-4 εβδομάδες , τα μεσαία κάθε 3-6-9 μήνες και στο σύνολό τους δεν πρέπει να ξεπεράσουν τα 3 το χρόνο-ανάλογα με την ένταση ενώ τα βαθιά πίλινγκ γίνονται ετησίως.

Θέλετε να κλείσετε το ραντεβού σας;

Καλέστε μας 210 8217561 ή κλείστε το ραντεβού σας ηλεκτρονικά