Έρπης απλός (επιχείλιος και γεννητικών οργάνων)

⇒ Τί είναι;

Ο έρπης (Απλός Έρπης – Herpes Simplex) είναι μία λοίμωξη που οφείλεται στις δυο διαφορετικές μορφές του ιού HSV(HSV-1 και HSV-2). Αν και παλαιότερα θεωρούνταν πως ο HSV-1 προκαλούσε μόνο επιχείλιο έρπητα και ο HSV-2 μόνο έρπητα γεννητικών οργάνων, σήμερα η άποψη αυτή έχει εγκαταλειφθεί. Και οι δύο κλινικές καταστάσεις μπορούν να προκληθούν και από τους δυο τύπους. Ανεξαρτήτως λοιπόν του τύπου οι λοιμώξεις έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

 

⇒ Πώς εμφανίζεται;

Επιχείλιος Έρπης: Εμφανίζεται σαν μία ή περισσότερες φυσαλίδες στα χείλη και στην περιοχή γύρω από το στόμα ενώ άλλοτε μπορεί να προκαλούν και ήπιο πόνο. Μερικές μέρες πριν την εμφάνιση των φυσαλίδων μπορεί να υπάρχει αίσθημα καύσου, ήπια ενόχληση ή πόνος στην ίδια περιοχή. Μέσα σε 9-10 μέρες σταδιακά κάνουν τον κύκλο τους και επουλώνονται, χωρίς σημάδια ή ουλές.

Έρπης Γεννητικών Οργάνων: Παρόμοια εικόνα με κόκκινες φυσαλίδες, ήπια ενόχληση και πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού ή του μηρού. Ακόμη, μπορεί να εμφανιστεί έντονος πόνος κατά την ούρηση (αίσθημα καψίματος). Στις γυναίκες, σπανιότερα, μπορεί να υπάρχει και κολπική έκκριση διαφορετική από τη συνηθισμένη έκκριση.

Πρώτη λοίμωξη από HSV:  Τα συμπτώματα της πρώτης λοίμωξης εμφανίζονται 3 με 7 μέρες μετά τη μόλυνση. Εκτός από τις φυσαλίδες που αναφέρθηκαν, την πρώτη φορά πολύ συχνά υπάρχει πυρετός, φαρυγγίτιδα και ουλοστοματίτιδα ενώ μπορεί να νιώθετε βάρος στο λαιμό σας λόγω της διόγκωσης των τραχηλικών λεμφαδένων.

 

⇒ Κάθε πότε υποτροπιάζει; Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο απλός έρπης παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση και είναι φυσιολογικό να υποτροπιάζει 3-4 φορές το χρόνο με εμφάνιση φυσαλίδων. Ο πυρετός και τα υπόλοιπα γενικά συμπτώματα εμφανίζονται μόνο την πρώτη φορά.

Οι κυριότεροι παράγοντες που προκαλούν την επανεμφάνιση του έρπητα είναι:

 • Περίοδοι έντονου άγχους
 • Πυρετός / Ιώσεις
 • Η UV ακτινοβολία όπως έκθεση στον ήλιο (ηλιοθεραπεία) ή σε solarium.
 • Ψύχος
 • Ανοσοκαταστολή

 

Πώς μεταδίδεται;

Ο απλός έρπης μεταδίδεται μέσω του σάλιου, εκκρίσεων, μέσω άμεσης δερματικής επαφής με τις φυσαλίδες (skin to skin contact) ενώ μπορεί να μεταδοθεί και από τη μητέρα στο νεογνό κατά τον τοκετό. Αν είστε έγκυος επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Θεωρείται ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και για το λόγο αυτό συνίσταται πάντοτε η χρήση προφυλακτικού. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι ο απλός έρπης μπορεί να μεταδοθεί τόσο με την απροστάτευτη συνουσία όσο και με στοματικό έρωτα.

 

⇒  Τι πρέπει να προσέξω;

 • Η πιο μολυσματική περίοδος είναι όταν οι φυσαλίδες αποκαλύπτουν το υγρό που περιέχουν, την 3η περίπου ημέρα. Αποφύγετε την επαφή των φυσαλίδων και του υγρού τους με οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος σας ή των γύρω σας
 • Μην αγγίζετε με τα δάχτυλά σας την περιοχή των φυσαλίδων
 • Αποφύγετε το σεξ την περίοδο της υποτροπής. Ο ιός μεταδίδεται σε μεγάλο βαθμό έως και δέκα μέρες μετά την επούλωση, ακόμα και αν δεν υπάρχει πια φυσαλίδα.
 • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό
 • Επικοινωνήστε αν έχετε απορίες με το δερματολόγο σας

 

Πώς θεραπεύεται;

Διακρίνουμε τις ακόλουθες θεραπείες:

 • Τοπική αντι-ιική: Ακυκλοβίρη σε κρέμα.
 • Συστηματική αντι-ιική: Ακυκλοβίρη, Βαλασικλοβίρη, Φαμσικλοβίρη

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεκινήσει η θεραπεία τις πρώτες 72 ώρες της υποτροπής, ιδανικά από την πρώτη στιγμή που θα εμφανιστεί η ενόχληση ή το κάψιμο της περιοχής.

Κατά την πρώτη λοίμωξη λόγω του πόνου και του πυρετού χρησιμοποιούνται ανακουφιστικά αντιπυρετικά και αναλγητικά (Παρακεταμόλη, Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη).

Σε περίπτωση που εμφανίζονται περισσότερες από 6 υποτροπές εντός ενός χρόνου μπορεί να συζητηθεί με τη γιατρό κατασταλτική θεραπεία συστηματικών αντι-ιικών διάρκειας 6 μηνών. Σύμφωνα με τις τρέχουσες μελέτες, οι υποτροπές μειώνονται έως και 80%. Ωστόσο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι δυνατόν να συνεχίζουν να εμφανίζονται.

Θέλετε να κλείσετε το ραντεβού σας;

Καλέστε μας 210 8217561 ή κλείστε το ραντεβού σας ηλεκτρονικά