Ιογενείς ( HPV ) βλάβες (θηλώματα, μυρμηκιές, μολυσμ.τέρμινθος, κονδυλώματα)

⇒ Τί είναι ο HPV;

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας DNA ιός με εκατοντάδες διαφορετικά στελέχη, η λοίμωξη από τον οποίο είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή 20 εκατομμύρια άνθρωποι φέρουν τη λοίμωξη.

Χωρίζονται σε χαμηλού και υψηλού κινδύνου HPV. Τα υψηλού κινδύνου ενοχοποιούνται για καρκινογένεση.

Πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμα και μόλυνση από υψηλού κινδύνου HPV δεν προκαλεί απαραίτητα καρκίνο. Η καρκινογένεση από HPV προλαμβάνεται με εμβολιασμό και τακτικό γυναικολογικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου.

 

⇒ Τί προκαλεί;

Η λοίμωξη από HPV στην πλειοψηφία των ανθρώπων είναι ασυμπτωματική και διαρκεί έως δύο χρόνια.

Ειδικότερα όμως, οι κλινικές εκδηλώσεις θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής:

Α) Θηλώματα (Τύποι 2, 7, 22 κλπ)

Β) Κονδυλώματα (Τύποι 6, 11, 42, 44 κλπ)

Γ) Καρκίνοι (του τραχήλου της μήτρας ως επί το πλείστον, αλλά και του πρωκτού και του λάρυγγα, Τύποι 16,18,31,33,45,52,58)

 

⇒ Τι είναι το θήλωμα; Τί είναι κονδύλωμα;

Η λοίμωξη του δέρματος από τον HPV προκαλεί υπερπλασία του επιθηλίου με αποτέλεσμα μικρές συνήθως βλάβες που προεξέχουν από το δέρμα σαν μικρές θηλές.

Συχνά μπορεί να ανευρίσκονται στους βλεννογόνους (στον κόλπο, στην ουρήθρα, στον πρωκτό, στο στόμα κ.ο.κ.)

Κονδύλωμα ονομάζεται όταν η εντόπιση βρίσκεται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μπορεί να είναι μικρά (κηλιδώδη/βλατιδώδη κονδυλώματα) ή μεγαλύτερα (οξυτενή κονδυλώματα).

Θηλώματα ονομάζονται όταν η εντόπιση τους είναι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Όταν υπάρχουν θηλώματα στα χέρια ή στα πόδια ονομάζονται μυρμηκιές

Τα κονδυλώματα προκαλούνται σχεδόν πάντα από διαφορετικά στελέχη του ιού απ’ ότι τα θηλώματα.

 

Πώς μεταδίδεται;

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μεταδίδεται από την άμεση επαφή δέρμα με δέρμα αλλά και κατά την απροστάτευτη σεξουαλική πράξη (είτε κολπική είτε πρωκτική) όσο και με στοματικό έρωτα. Για το λόγο αυτό συνίσταται πάντοτε η χρήση προφυλακτικού, αν και ποτέ δεν παρέχει προστασία 100%.

Μπορεί επίσης να μεταφερθεί από κάποια άλλη περιοχή του δέρματος όπως π.χ. αν υπάρχει ως μυρμηγκιά στα δάχτυλα των χεριών.

Πελματιαίες Μυρμηγκιές

Ακόμη, είναι σημαντικό πως μία λοίμωξη από HPV μπορεί να εμφανιστεί ως θήλωμα/κονδύλωμα έως και δέκα χρόνια αργότερα από τη μόλυνση ενώ ακόμη και ασυμπτωματικά άτομα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος σεξουαλικός σύντροφος μετέδωσε τον ιό.

 

⇒  Πώς θεραπεύεται;

Οι τρόποι αντιμετώπισης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Στο σπίτι: Ποδοφυλλοτοξίνη, Ιμικουιμόδη, Σινεκατεχίνες (σε κρέμες ή αλοιφές)
  • Στο ιατρείο: Κρυοθεραπεία, Τριχλωροξεϊκό οξύ, Διαθερμοπηξία, Laser, Χειρουργική αφαίρεση

Καμία από τις παραπάνω μεθόδους όμως δεν εκριζώνει τον ιό HPV, υποτροπές μπορεί να υπάρξουν. Η δερματολόγος Μελίνα Νικάκη θα σας προτείνει εξατομικευμένα την κατάλληλη αντιμετώπιση και θα συζητήσει μαζί σας τις απορίες που έχετε.

 

Πώς προλαμβάνεται;

Οι λοιμώξεις από τον HPV και κυρίως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί πλέον να προληφθεί και στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η εκμηδένιση των περιπτώσεων. Βασική προσέγγιση πρόληψης είναι:

Α) Ο εμβολιασμός

Β) Το τεστ Παπανικολάου και στοχευμένο HPV Test

Υπάρχουν δύο τύποι εμβολίων:

  • Το διδύναμο εμβόλιο (Cervarix) παρέχει προστασία έναντι των δύο πιο επιθετικών ογκογόνων τύπων HPV-16, HPV-18.
  • Το τετραδύναμο εμβόλιο παρέχει προστασία έναντι των δύο πιο επιθετικών ογκογόνων τύπων HPV-16, HPV-18 αλλά και των HPV-6 και HPV-11.
  • Το νέο από το 2015, εννιαδύναμο εμβόλιο (Gardasil-9), το οποίο προστατεύει από επτά ογκογόνους (16,18,31,33,45,52,58) και δύο μη ογκογόνους (6,11) τύπους του HPV το οποίο προτείνεται και στους άντρες. Ο εμβολιασμός και μόνο ελαττώνει εφ’ όρου ζωής τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 85% ενώ σε συνδυασμό με τακτικό γυναικολογικό έλεγχο ελαττώνει το κίνδυνο κατά 98%. Το εννιαδύναμο εμβόλιο επίσης προστατεύει και από το 90% των ιών που προκαλούν τα κονδυλώματα.

Θέλετε να κλείσετε το ραντεβού σας;

Καλέστε μας 210 8217561 ή κλείστε το ραντεβού σας ηλεκτρονικά