Maskne

⇒Τί είναι maskne;

Ο όρος maskne προέρχεται από τις λέξεις mask & acne (μάσκα & ακμή) και περιγράφει την κατάσταση που δημιουργείται στην περιοχή εφαρμογής της μάσκας στο πρόσωπο και περιλαμβάνει ερυθρότητα ή/και εμφάνιση νέων ακνεἴκών βλαβών.

⇒Τί προκαλεί το maskne;

Ο κύριος λόγος που προκαλείται η κατάσταση αυτή είναι η υπερβολική υγρασία και εφίδρωση που προκύπτει όταν εγκλωβίζεται ο εκπνεόμενος αέρας κάτω από την μάσκα που φοράμε για πολλές ώρες. Αυτό αυξάνει τη λιπαρότητα του δέρματος και δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροβίων και ακνεἴκών βλαβών.

Ο δεύτερος λόγος είναι η τριβή της μάσκας με το δέρμα ή η πίεση που ασκείται από τη μάσκα. Η συνεχής τριβή ή πίεση στο δέρμα επιδεινώνουν τις ακνεἴκές βλάβες αλλά και ευνοούν τους εγκλωβισμένους ρύπους και τη λιπαρότητα να παραμείνουν στο δέρμα και σε συνδυασμό με την υγρασία και την εφίδρωση επιτρέπουν την ανάπτυξη βακτηριδίων κάτω από την επιφάνειά του.

Φυσικά, δεν εμφανίζουν ακμή όλοι όσοι φοράνε μάσκα! Εξαρτάται από την τύπο του δέρματος. Ένα δέρμα από τη φύση του λιπαρό ή ευαίσθητο είναι πιο επιρρεπές στην εμφάνιση ακνεἴκών βλαβών ακόμα και με μικρή χρονικά χρήση της μάσκας αν δεν τηρήσει όσα απαιτούνται για την αποφυγή της maskne.

 

⇒Πώς να αποτρέψετε το maskne;

  • Καθαρισμός προσώπου

  Καθαρίστε το πρόσωπό σας επιμελώς και κατά προτίμηση με διπλό καθαρισμό πρωί και βράδυ ώστε να απομακρυνθούν όλοι οι ρύποι και η λιπαρότητα αλλά και με ένα προϊόν απολέπισης να απομακρυνθούν  το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα και να έχετε ένα δέρμα πραγματικά καθαρό πριν τη χρήση της μάσκας.

  • Αποφυγή makeup

  Όσο λιγότερο μακιγιάζ χρησιμοποιείτε στο δέρμα κάτω από τη μάσκα τόσο περισσότερο επιτρέπετε στο δέρμα σας να «αναπνέει» και δεν επιβαρύνετε περισσότερο τις ήδη επιβαρυντικές συνθήκες που αναπτύσσονται κάτω από τη μάσκα για την ανάπτυξη ακμής. Αν δεν γίνεται διαφορετικά προτιμήστε τουλάχιστον μη λιπαρές κρέμες με χρώμα αντί για make up.

  Συμβουλή:Τονίστε την περιοχή που φαίνεται, δηλαδή την περιοχή των ματιών αφού εξάλλου το βλέμμα σας είναι αυτό που θα προσελκύσει την προσοχή των άλλων.

  • Χρήση κατάλληλων μασκών

  Οι μάσκες που ενδείκνυνται είναι οι βαμβακερές και οι μεταξωτές μάσκες που διευκολύνουν περισσότερο την αναπνοή και προκαλούν λιγότερη τριβή. Είναι όμως απαραίτητο το πλύσιμο της επαναχρησιμοποιήσιμης μάσκας μετά από κάθε εφαρμογή όχι μόνο για την ασφάλειά σας από τον ιό αλλά και για να μην μεταφέρουμε πάλι στο δέρμα τους ρύπους που έχουν απομείνει από την προηγούμενη εφαρμογή.

  Οι μάσκες πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία 60oC με ήπια απορρυπαντικά .Μη χρησιμοποιείτε μαλακτικά υφασμάτων που ενδέχεται να ερεθίσουν την επιδερμίδα και σιδερώστε τις καθαρές μάσκες σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν φοράμε μάσκα για πολλές ώρες συστήνεται συχνή αλλαγή και ανανέωση της μάσκας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  Στην περίπτωση που δεν έχουμε τη δυνατότητα επιλογής και χρησιμοποιούμε χειρουργικές  μάσκες μίας χρήσης τότε αποφεύγουμε να τις ξαναχρησιμοποιήσουμε για τους ίδιους λόγους .

  • Χρήση κατάλληλων κρεμών

  Προτιμήστε λεπτόρρευστες ενυδατικές κρέμες και αποφύγετε  χρήση ρετινοειδών ή κρεμών ερεθιστικών για το δέρμα κάτω από τη μάσκα.

  Η ενυδατική κρέμα τοποθετείται στο δέρμα και αφήνεται τουλάχιστον 15 λεπτά να απορροφηθεί πλήρως πριν φορέσουμε τη μάσκα. Τα ρετινοειδή και οι αντιφλεγμονώδεις κρέμες καλό είναι να αποφεύγονται πριν φορέσουμε τη μάσκα γιατί το κλειστό περιβάλλον που δημιουργείται και η τριβή με τη μάσκα θα οδηγήσει σε αυξημένη δράση των συστατικών και ερεθιστικότητα. Επιτρέπονται τις βραδυνές ώρες κατόπιν ενδείξεως και υποδείξεως σωστού τρόπου χρήσης. Ο δερματολόγος σας θα σας υποδείξει τις κατάλληλες κρέμες για το δικό σας δέρμα.

Καταρχάς προηγείται κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού από τον δερματολόγο , ο οποίος είναι και ο ειδικός να διαγνώσει ποιο είναι το πρόβλημα που έχετε. Η θεραπεία οποιασδήποτε μορφής ακμής είναι επίσης δική του αρμοδιότητα.

Οι γενικές οδηγίες αφορούν τον σωστό καθαρισμό, τη χρήση απολεπιστικών προϊόντων που θα απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα αλλά χωρίς να τρίβουν και να ερεθίζουν το δέρμα, χρήση λεπτόρρευστων, oil free, ενυδατικών κρεμών την ημέρα που ενισχύουν το δερματικό φραγμό και προστατεύουν από την τριβή με τη μάσκα και αντιφλεγμονώδεις κρέμες το βράδυ τοπικά και ρετινοειδή (ρετινόλη ,οξέα φρούτων ΑΗΑ κλπ) αλλά όχι με χρήση ταυτόχρονα( η εναλλάξ χρήση βράδυ παρά βράδυ προτιμάται) για να αποφύγουμε ερεθισμό του δέρματος. Τέλος, η χρήση των κατάλληλων αντιηλιακών κρεμών για τα ακνεἴκά και λιπαρά δέρματα είναι απαραίτητη όλες τις εποχές του χρόνου.

Στο δερματολογικό μας ιατρείο αντιμετωπίζονται καθημερινά πολλά περιστατικά όλων των μορφών ακμής και αντιμετωπίζονται εξατομικευμένα ανάλογα με την αιτία και την βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Θέλετε να κλείσετε το ραντεβού σας;

Καλέστε μας 210 8217561 ή κλείστε το ραντεβού σας ηλεκτρονικά