Μολυσματική τέρμινθος

⇒Τί είναι η μολυσματική τέρμινθος; Από τί προκαλείται;

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια καλοήθης ιογενής νόσος του δέρματος η οποία οφείλεται στον ιό της μολυσματικής τερμίνθου (Molluscum contagiosum virus), η οποία εμφανίζεται κατά το 90% στα παιδιά. Ο ιός προκαλεί τον πολλαπλασιασμό τον κυττάρων του δέρματος με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές δερματικές βλάβες. Οι βλάβες στο δέρμα θεραπεύονται από μόνες τους εντός 6 μηνών χωρίς να αφήνουν κάποια ουλή.

 

Πώς εμφανίζεται; Τί προκαλεί;

Ο χρόνος επώασης, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη μόλυνση μέχρι την εμφάνιση τους στο δέρμα κυμαίνεται από 7 ημέρες έως ακόμα και 6 μήνες. Παρατηρούνται στο δέρμα μικρές στρόγγυλες βλάβες σα μαργαριτάρι όπου κεντρικά υπάρχει εμβύθιση σαν ομφαλός, στο χρώμα του δέρματος ή ελαφρώς κόκκινες, χωρίς κανένα πόνο. Μπορεί να συνοδεύονται από ήπιο κνησμό (φαγούρα) στην περιοχή. Συνήθως εμφανίζονται μαζί σε ομάδες, στα μεν παιδιά σε όλο το σώμα αλλά συνηθέστερα στα χέρια και στη μασχάλη, στους δε ενήλικες στα γεννητικά όργανα. Αν παρατηρήσετε στο παιδί σας τις παραπάνω βλάβες στα γεννητικά του όργανα να το αναφέρεται άμεσα στον ιατρό σας.

Σε ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους (AIDS, χημειοθεραπεία κλπ) οι βλάβες μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερο μέγεθος.

⇒Πώς μεταδίδεται;

Η μολυσματική τέρμινθος μεταδίδεται με τους εξής τρόπους:

  • Άμεση δερματική επαφή με τη βλάβη (π.χ. κατά τη διάρκεια ομαδικών σπορ, σεξουαλική επαφή)
  • Από μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο (π.χ πισίνα, σάουνα, κοινή χρήση πετσέτας, ξυραφάκι)
  • Αυτό-ενοφθαλμισμό: Δηλαδή αφότου ξύσουμε οι ίδιοι τις δερματικές βλάβες με τα δάχτυλά μας και στη συνέχεια ακουμπήσουμε άλλα μέρη του σώματος.

 

Ø Αντενδείξεις

  • Μη μοιράζεστε πετσέτες ή ξυραφάκια με άλλους
  • Αποφύγετε να ακουμπάτε με τα δάχτυλά σας τις βλάβες.
  • Αποφύγετε να ξύνετε τις βλάβες, μπορεί να προκαλέσετε αιμορραγία ή κάποια βακτηριακή επιμόλυνση που θα καταλήξει σε ουλή
  • Αποφύγετε τις πισίνες μέχρι να επισκεφθείτε το δερματολόγο σας για θεραπεία

 

√ Πώς θεραπεύεται;

Οι βλάβες στο δέρμα θεραπεύονται από μόνες τους εντός 6 μηνών χωρίς να αφήνουν κάποια ουλή. Όμως καθώς είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική πάθηση συστήνεται άμεση θεραπεία για ολοκληρωτική εξαφάνιση των βλαβών, ώστε να μην εμφανιστούν ξανά.

Οι διαθέσιμες θεραπείες συνοψίζονται ως εξής:

  • Απόξεση μετά από εφαρμογή gel τοπικής αναισθησίας
  • Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο
  • Τοπικές κρέμες, gel και αλοιφές που περιέχουν ως δραστική ουσία κανθαριδίνη, ιμικουϊμόδη, ποδοφυλλοτοξίνη ή TCA καθώς και αρκετές ακόμη ουσίες με λιγότερο αποτελεσματική δράση

Η γιατρός θα συζητήσει μαζί σας το ιδανικό θεραπευτικό σχήμα που ταιριάζει στην περίπτωσή σας.

 

◊ Μπορεί να εμφανιστεί ξανά;

Μετά τη θεραπεία η μολυσματική τέρμινθος δεν εμφανίζεται ξανά και δεν παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση. Αν εμφανίσετε ξανά σημαίνει ότι συνέβη νέα μετάδοση καθώς ανοσία δεν υπάρχει.

Θέλετε να κλείσετε το ραντεβού σας;

Καλέστε μας 210 8217561 ή κλείστε το ραντεβού σας ηλεκτρονικά